Cyklistické oblečenie a doplnky na bicykel

Rovnako dôležitá ako samotná jazda je jazdec a jeho vybavenie. Pravdou je, že oblečenie pre cyklistov je tak trochu aj marketingový trik. Aj keď to nie je povinné, správne cyklistické oblečenie a doplnky  robia  jazdu bezpečnejšou a pohodlnejšou. To môže zlepšiť váš výkon tým, že zabezpečí, že nebudete strácať energiu, tam kde to nie je potrebné.

 

1.Cyklistický dres

Prečo nemôžem nosiť jednoduché bavlnené tričko ? Odpoveď je jasná. Klasické tričko po výkone ostane celé mokré a vyschnutie trvá večne.

Cyklistický dres, na druhej strane, vyzerá ako tričko, ale je vyrobený z technickej tkaniny odvádzajúcej vlhkosť (alebo zmesi obsahujúcej vlnu Merino) s vláknami určenými na ťahanie vlhkosti z pokožky . 

Cyklistické dresy sú obzvlášť užitočné z dôvodu:

  • Zadné vrecká- pre vaše cenené veci.
  • Vysoký  límec- ktorý  vás chráni pred zbytočným slnečným žiarením.
  • Predný  zips- ktorý  vám umožní rozopnúť alebo zapnúť dres.

  

Najčastejšie majú cyklistické dresy krátke alebo dlhé rukávy (pre zimnú cyklistiku).

 

 2.Cyklistická bunda

Cyklistická bunda je poslednou vrstvou vašej hornej časti tela, ktorá je vyrobená z variantov polyesteru, Nylonu a ďalších syntetických materiálov. Môžete si vybrať z troch hlavných typov bundy:

  • Tepelné  bundy- ktoré  poskytujú izoláciu pre chladné a suché poveternostné podmienky.
  • Tvrdé plášte bundy- Klasické cyklistické nepremokavé bundy, často vyrobené z priedušných tkanín, aby sa zabránilo poteniu vnútri.
  • Bundy z mäkkých škrupín- ktoré sú izolačné aj vodotesné

 

3.Cyklistické kraťasy

Toto je snáď jeden odev, ktorý definuje cyklistickú kultúru najviac. Cyklistické kraťasy sa líšia od bežných šortiek pridaným stretch pre ľahší pohyb, rovnako ako nedostatok švov.

Dve najobľúbenejšie formy cyklistických šortiek sú:

  • Šortky v páse- pridržiavané pružným pásom.
  • Bib kraťasy- zdvihnuté podbradníkom (vstavané traky). Používajte ich s dresom a budú vyzerať ako akýkoľvek iný typ cyklistických šortiek.

 

4.Cyklistická obuv

Ak ste príležitostný cyklista, ktorý cestuje niekoľko kilometrov z domu do práce, tak vám postačí takmer každý typ topánok. Čím viac času strávite na bicykli a na dlhšie vzdialenosti, tým viac vám budú cyklistické topánky užitočnejšie.

Moderné cyklistické topánky sú navrhnuté tak, aby pracovali s bez šmykovými pedálmi, ktoré dočasne spájajú topánku s pedálom pomocou príchytiek. Majú tiež tuhšie podrážky, ktoré uľahčujú pedál a umožňujú maximálnu účinnosť.  

K dispozícii je široká paleta cyklistických topánok - mali by ste si vybrať podľa svojho jazdného štýlu:

  • Cestný cyklisti- by si mali vybrať ľahký, aerodynamický model s hladkými podrážkami.
  • Cyklisti MTB- dostanú to najlepšie z topánok s trvanlivými podrážkami a dostatočným behúňom pre lepšiu priľnavosť na trase.

 

5.Prilba

Cyklistická prilba je základným kameňom vašej bezpečnosti. Vo väčšine krajín zákon nevyžaduje nosenie prilby. Počet nehôd však hovorí sám za seba.

Len vo Veľkej Británii máte 15-krát väčšiu pravdepodobnosť zabitia na ceste, ak jazdíte na bicykli, ako keby ste riadili auto. Pointa je - nosiť helmu.  

Vyberte si helmu na základe typu cyklistiky, ktorú plánujete robiť najčastejšie, pretože rôzne disciplíny vyžadujú rôzne prilby. Najobľúbenejšie typy prilieb sú:

  • Rekreačné prilby- (tiež nazývané viacúčelové alebo príležitostné)
  • Cestné cyklistické prilby
  • Prilby na horské bicykle