Ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli?

Každé dieťa túži mať svoj vlastný bicykel a čo najskôr šliapnuť do pedálov. Úlohou rodičov je deti na túto skúsenosť čo najlepšie pripraviť. A práve v tomto článku sa budeme venovať tomu, ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli a na čo rozhodne nezabudnúť!

 

Naučiť dieťa bicyklovať nie je žiadna veda, no i cez to existuje niekoľko zásad, ktoré je dobré dodržať. My sa na ne spoločne pozrieme.


Na začiatku skúste odrážadlo


Ešte predtým, než posadíte svoje dieťa na skutočný bicykel, vyskúšajte najprv odrážadlo. Ide o akýsi bicykel bez pedálov, ktorý dieťa poháňa odrazom svojich nôh. Tento typ vozidla je určený pre tie najmenšie deti, približne od 1,5 roka. Alternatívou k odrážadlu môže byť trojkolka, ktorá má väčšiu stabilitu a dieťa sa tak ľahšie naučí držať rovnováhu.

Prvý bicykel s pomocnými kolieskami


Pokiaľ vaše dieťa zvládne odrážadlo a už je dosť veľké, tak mu môžete zadovážiť prvý bicykel, no s pomocnými kolieskami. Prvý bicykel mu môžete kúpiť, keď má okolo 2,5 roka. Pomocou pomocných koliesok udrží rovnováhu a zároveň sa naučí pedálovať. A keď príde vhodný čas, pomocné kolieska môžete odstrániť.

 

Myslite na bezpečnosť!


Bezpečnosť detí je prvoradá a na toto treba myslieť neustále. Kým sa z vašich detí stanú schopní cyklisti, prídu i nejaké pády. Aby sme však predišli zbytočným zraneniam, je potrebné dieťa vybaviť prilbou, chráničmi a reflexnými prvkami. Dôležité je pred jazdou skontrolovať aj stav bicykla, a to najmä brzdy, svetlá, odrazky, kolesá a sedadlo.

 

Nezabudnite na teoretickú prípravu


Možno si hovoríte, že vysvetľovať dieťaťu teóriu, ako bicyklovať, je úplne zbytočné, no mýlite sa. Je dôležité si s ním prejsť ako sa pedáluje, brzdí, ako rýchlo môže jazdiť a v akých miestach sa môže pohybovať. Je to potrebné najmä z dôvodu bezpečnosti.