HISTÓRIA BICYKLOV

Bicykel je dopravný prostriedok s dvoma kolesami za sebou, ktoré sú pripevnené o rám a samotný bicykel je poháňaný dvoma pedálmi. Prvé zmienky boli o bicykli zaznamenané v 19 storočí.  V dnešnej dobe ho využívajú ľudia ako dopravný prostriedok, ale aj ako formu relaxu. Jazdia sa na nich aj známe preteky Tour de France.

 

História

Prvý poznatok o slove bicykel bol vo Francúzku v roku 1860. Exituje niekoľko skorých neoficiálnych a neoverených nárokov na vynález bicykel. Avšak prvý overiteľný nárok na tento užitočný vynález patrí nemeckému barónovi Karlovi von Draisovi. Drais vynašiel v roku 1817 svoj Laufmachine, ktorý bol nazývaný Draisine. Po roku si dal tento dizajn patentovať.

Cyklistika sa v Európe v prvej polovici dvadsiateho storočia stala dôležitejšou, ale v rokoch 1900 až 1910 v Spojených štátoch dramaticky klesla. Automobily sa stali preferovaným dopravným prostriedkom. V 20. rokoch 20. storočia sa bicykle postupne považovali za hračky pre deti a do roku 1940 sa väčšina bicyklov v Spojených štátoch vyrábala pre deti. V Európe cyklistika zostala dospelou činnosťou a preteky na bicykli boli čoraz viac populárnejšie.

21. storočie: zaznamenalo vysoký nárast používania technológií, ktoré testujú na bicykloch: ich navrhovanie, aby boli čo najpevnejšie a zároveň čo najľahšie . Rámy bicyklov a ich komponenty sú vyrábané, aby boli čo najľahšie a aerodynamika bicyklov umožňuje pretekárom dosahovať čoraz lepšie výsledky. Design bicyklov sa stáva každým rokom viac futurický. Ktovie kam sa bude uberať tento šport a priemysel o niekoľko rokov.