Ako začať s cyklistikou.

                                                              Ako začať s cyklistikou

 

Začína  jar a tým aj cyklistická sezóna. Spomenieme zopár užitočných typov, ako začať s cyklistikou či voľnočasovým jazdením v prírode.

V aktuálnej situácii, v ktorej nás obmedzuje koronavírus, by sme mali zodpovedne zvážiť, kde sa budeme pohybovať. Mali by sme sa strániť zvýšenému kontaktu s ľuďmi a preto je odporúčané vychádzať do prírody. Samozrejme aj pri voľnočasových aktivitách v prírode by sme mali dodržiavať základne opatrenia na ochranu nášho zdravia.

Začnite kratšími cestami

Najhoršie je, ak podceníte svoje sily hneď na začiatku, či už ide o horskú alebo cestnú cyklistiku. Ak nie ste skúsenými cyklistami, zaznačte si presnú trasu a kilometre, ktoré chcete odjazdiť. Nezvažujte dlhé trate, ktoré nebudete vládať dokončiť a kvôli tomuto zážitku sa na ďalšie bicyklovanie vykašlete.

Nenasadzujte rýchle tempo

Tak ako bežec, ktorý beží maratón, aj cyklista si musí rozložiť svoje sily. Nepreceňujte svoje schopnosti už na začiatku cesty, dôležité je doraziť do cieľa.

Dobrý bicykel je základ

Samozrejme nemusíte mať bicykel ako majú jazdci na Tour de France. Nezvažujte kúpu terénneho bicykla na cestnú cyklistiku. Bicykle určené na cestnú cyklistiku majú nízku hmotnosť, sú aerodynamické, pracujú so silou a odporom tak, aby ste dosiahli čo najvyššiu rýchlosť. Ak sa aj pokúsite o cestnú cyklistiku s horským bicyklom, nestojí za to trápiť sa.

Oblečenie je dôležité

V tomto ročnom období to platí ešte viacnásobne, jar je v tomto zákerná, pretože teploty sú kolísavé. Proti tomuto je najlepšie bojovať s cyklistickým oblečením. Investovať niekoľko eur do oblečenia stojí za to. Čim viac sa budete cítiť komfortnejšie na bicykli, tým vás bude cyklistika viac baviť.

Nezabúdajte na bezpečnosť

Zaobstarajte si prilbu. Základné náradie, ak by ste dostali defekt. Naplánujte si trasu, časové rozmedzie a pozrite si pred jazdou na bicykli počasie, aby ste nenatrafili na búrku a podobne.

Prajem vám príjemné cyklistické zážitky.